Cum se foloseste optiunea Cautare

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Cum se foloseste optiunea Cautare Empty Cum se foloseste optiunea Cautare

Mesaj Scris de Ina la data de 03.04.11 19:43

Cum se foloseste optiunea "Cautare"


1. De unde accesez cautarea

a. In meniul de navigare, veti descoperi butonul "Cautare" - prezent la toate versiunile, insa pe care administratorul forumului il poate ascunde/elimina daca doreste.

b. In versiunea phpBB3 in locul butonului din meniu puteti folosi caseta de cautare rapida in intreg forumul. De obicei aceasta caseta este situata sub meniul de navigare, insa la unele teme pozitia ei a fost modificata.

Cum se foloseste optiunea Cautare 79036610

c. Pentru facilitarea cautarii rapide, in versiunile Invision si phpBB3, in fiecare forum/subforum exista o caseta de cautare suplimentara, care efectueaza cautarea doar in cadrul respectivului forum/subforum, afisind rezultatele ca subiecte.

Versiunea phpBB3
Cum se foloseste optiunea Cautare 64716410

Versiunea Invision
Cum se foloseste optiunea Cautare 37043310

2. Cautarea rapida si cautarea avansata

a. Cautarea rapida

Folosind butonul din meniul de navigare, veti avea acces in prima faza la cautarea rapida. Introduceti in caseta cuvintele pe care doriti sa le cautati. Puteti opta doar pentru afisarea rezultatelor ca subiecte sau mesaje.

Cum se foloseste optiunea Cautare 14981910

b. Cautarea avansata

Apasind in caseta de mai sus pe Cautare avansata, se va deschide o fereastra de cautare mai complexa, cu mai multe optiuni de cautare.
Cum se foloseste optiunea Cautare 68952610

Cauta dupa Cuvintele cheie: introduceti cuvintele cheie dorite, si folositi optiunea urmatoare pentru rafinarea rezultatelor. "Cauta oricare din acesti termeni" va afisa topicurile al caror titlu contine unul sau mai multe din cuvintele cheie introduse, "Cauta toti termenii" va afisa doar topicurile al caror titlu contine toate cuvintele cheie.
Cauta dupa Autor: puteti cauta anumiti termeni, care apar la un anumit utilizator, scriind numele acestuia. Daca nu completati cuvintele cheie, veti obtine toate subiectele in care utilizatorul a postat mesaje.
Cauta in: Puteti alege cautarea unui cuvant, intr-o anumită sectiune a forumului, alegind din lista categoria/forumul/subforumul dorit.
Cauta in urma: Alegeti din optiunile disponibile in lista pentru a stabili ce vechime maxima doriti sa aiba subiectele afisate.
Sorteaza dupa: Puteti alege din lista derulanta criteriile prin care stabiliti modul de afisare a rezultatelor - functie de vechime, titlu, autor sau localizare in forum. De exmplu daca nu doriti sa urmariti doar postarile unui anumit utilizator, insa considerati ca acestea ar fi mai interesante, alegeti sortarea dupa autor.

Dupa alegerea parametrilor de cautare, apasati la baza pe Cautare si se vor afisa toate rezultatele găsite în cadrul forumului.

Optiuni suplimentare:
Puteti cauta respectivii termeni în tot spatiul web, apasind pe Cautare Google
Puteti alege ca mesajele sa fie afisate ca subiecte, sau ca mesaje.
Puteti alege ca ordinea de afisare sa fie ascendenta sau descendenta. De exemplu la sortarea dupa data, ordinea ascendenta va aduce rezultatele mai vechi primele, cea descendenta - rezultatele mai noi.
Nota: Sortarea dupa data ia in calcul data ultimului mesaj postat in topic.


3. Trucuri suplimentare

a. Folositi la cautare cuvintele cheie care va intereseaza, iar daca nu gasiti ceea ce doriti, incercati cu mai multe variante ale acestora si apoi cu sinonimele pe care le cunoasteti si le folositi mai frecvent.

Puteti folosi jokerul (*) pentru a simplica lucrurile: de exemplu scriind "forum*" veti obtine si rezultatele care contin "forumul", "forumurile" etc.
Unele cuvinte isi schimba forma la declinare/conjugare, asa ca trebuie sa alegeti bine dupa cite litere amplasati jokerul (*)
Jokerul (*) functioneaza si pentru scrierea numelui utilizatorilor la cautarea dupa autor.

b. Trebuie sa tineti seama de faptul ca veti obtine rezultate din cautare doar pentru cuvinte cu cel putin 4 litere. De asemenea vor fi cautate doar cuvintele intregi existente in titlurile subiectelor.

c. Adaugati conditii suplimentare de cautare folosind simbolurile. Adaugati + in fata unui cuvant ce trebuie gasit si - în fata unui cuvant ce nu trebuie gasit. Puneti in paranteze o lista de cuvinte separate de | daca numai unul din cuvinte trebuie gasit.

De exemplu, daca doriti sa cautati despre index, insa nu doriti sa gasiti rezultate pentru index personalizat, folositi "+index -personalizat" pentru a efectua cautarea.
Metoda functioneaza atit pentru cautarea rapida cit si pentru cea avansata si desigur si pentru widgetul implicit "Cautare"

d. Cind folositi cautarea avansata, nu este obligatoriu sa completati toate rubricile, puteti alege orice combinatie a optiunilor care vi se pare potrivita.
De multe ori o cautare rapida cu ajutorul simbolurilor + si - reduce suficient numarul rezultatelor pentru a nu mai fi nevoie de cautarea avansata.

Nota: Avind in vedere ca in forumul de suport se recomanda folosirea acestei optiuni inainte de a deschide un topic nou, va rugam ca atunci cind va alegeti titlurile subiectelor sa folositi cuvintele cheie care definesc problema dumneavoastra. Amintiti-va ca si dumneavoastra s-ar putea sa aveti nevoie in curind de o informatie existenta deja in forum.


Tutorial realizat de Ina.
Ultima actualizare: 15.03.2013

Reproducerea acestui tutorial nu este posibila fara acordul nostru, in conformitate cu articolul L122-1 apartinand ICC.

Ina

Ina
Membru onorific
Membru onorific

Mesaje : 13530
Varsta : 48
Data înscrierii : 05/03/2009
Mulțumiri : 79
Pachetul Gratuit Mozilla Firefox phpBB3

http://www.goblenul.com
Ina a fost mulțumit de autorul acestui subiect.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum