Forum gratuit: forum de suport al utilizatorilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pirateria si Drepturile de autor

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Pirateria si Drepturile de autor Empty Pirateria si Drepturile de autor

Mesaj Scris de Luky Joi Ian 21, 2010 10:37 pm

Pirateria si drepturile de autor


Ce este pirateria ?

Pirateria este un termen general folosit pentru a descrie o incalcare deliberata a legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe constand in reproducerea si exploatarea neautorizata a produselor purtatoare de astfel de drepturi.

Reproducerea, comercializarea si distribuirea inregistrarilor sonore sau audiovizuale, softurilor, imaginiilor si textelor protejate de legea dreptului de autor, fara acordul titularilor de drept, este interzisa de lege sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea. Limitele pedepsei sunt stabilite de autoritati in functie de anumite criterii cum ar fi: scopul comercial, consecintele deosebit de grave, participarea penala intr-un grup infractional organizat, actele repetate de piraterie, etc.


Comunicatiile online, precum si posibilitatea de a dispune de produsele protejate sub forma unei informatii digitale, au facilitat exploatarea operelor si produselor protejate de legea dreptului de autor si a drepturilor conexe in mediul digital.

Aici intra cel mai mult pirateria pe internet. Orice fapta de a pune la dispozitie public (sub orice forma) o inregistrare sonora sau audiovizuala, soft, imagine sau text asupra careia nu se detin drepturi, reprezinta piraterie. Punerea la dispozitie este o infractiune, chiar daca nu se obtin beneficii materiale, si este reglementata de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificata si completata.

Cel mai frecvent, acest lucru se intampla atunci cand utilizatori individuali folosesc programe de tip DC++, Torrent, etc. si pun in share fisiere si directoare din hard-discul calculatorului care contin si tipurile de fisiere mentionate mai sus. Astfel, acestea devin disponibile publicului larg care le poate lua direct din calculatorul celui care le pune la dispozitie.

Atentie! Cumpararea legala a unui produs nu ne da automat dreptul de a-l pune la dispozitia publicului. Produsul a fost cumparat doar cu dreptul de a-l folosi personal sau in cadrul familiei si cercului de prieteni. Orice alta uzanta a acestui produs se plateste separat sau trebuie mentionata in conditiile de utilizare ale produslui.

Ce sunt drepturile de autor ?

Dreptul de autor are la baza o idee simplă - oamenii care creeaza, produc sau investesc in lucrari creative ar trebui sa fie cei care decid asupra modului in care acestea sa fie folosite si puse la dispozitia publicului.

Drepturile de autor prevad ca detinatorii de drepturi sa stabilească cum are loc copierea, distribuirea si difuzarea operelor. Aceasta da oamenilor talentati un stimulent pentru a crea in continuare si antreprenorilor motive economice pentru a investi in operele creative.

Drepturile de autor sunt un fundament economic extraordinar stand la baza a zeci de milioane de locuri de munca in intreagă lume. Si totodata o contributie semnificativa la bugetele de stat.

Amploarea dezvoltarilor artistice si culturale de azi nu ar fi posibilă fara o puternica protectie a drepturilor de autor care au deja o traditie de mai multe decenii.

Tutorial scris de ezlidor

Copyright © Forumgratuit.ro Nici o parte a acestui tutorial nu poate fi reprodusa, transmisa sau stocata in orice forma fara acordul scris al detinatorului dreptului de autor, in conformitate cu articolul L122-1 apartinand ICC.
Luky

Luky
Membru onorific
Membru onorific

Mesaje : 3467
Varsta : 35
Localizare : Bucuresti
Data înscrierii : 27/12/2007
Mulțumiri : 25
Internet Explorer phpBB3

Luky a fost mulțumit de autorul acestui subiect.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum