Forum gratuit: forum de suport al utilizatorilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ce este un forum ?

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Ce este un forum ? Empty Ce este un forum ?

Mesaj Scris de ezlidor Joi Ian 21, 2010 6:37 pm

Ce este un forum?


Forum => Comunitate

Cum am scris si mai sus, forumul poate fi denumit sau comparat cu o comunitate de oameni, care se aduna sa discute probleme de zi cu zi, despre tot ceea ce ne inconjoara. Cuvantul forum a fost folosit pentru prima oara in Roma antica, cuvant ce reprezenta o piata publica, loc unde se intalnea lumea si discuta.
Dictionarul limbii romane explica cuvantul forum in felul urmator: intalnire de o importanta ridicata, explicatie care este insuficienta ,ba chiar inexacta. Dictionarul Webster explica cuvantul forum intr-o forma mult mai exacta: loc de intalnire unde se discuta pe marginea unor subiecte ce apartin diferitor domenii de inters.

De cele mai multe ori crearea unui forum se axeaza pe un anumit aspect al vietii cotidiene sau pe mai multe subiect de dezbatere. Va dati seama ca un forum care se va axa pe subiectul viata ar fi mult prea complex si in acelasi timp superficial pentru ca nu ar putea sa acopere intreaga problematica a vietii.
Pentru realizarea unui forum, primul pas e acela de a alege domeniile de interes ale forumului (ex: familie, adolescenti, web-designer, scoala, ...), domenii care cu siguranta nu-i vor capta pe toti vizitatorii forumului dumneavoastra. Un rol important pentru comunitate il vor avea promotorii: membrii ce oferira informatii de valoare in mod frecvent si propun subiecte de discutie interesante. Astfel, lumea, gasind informatii interesante, va incepe sa acceseze forumul din ce in ce mai des, ceea ce va oferi un rank mai mare comunitatii tale.
Insa o problema a forumurilor este moralitatea membrilor. Odata alese domeniile de interes ala forumului, automat ai creat si o selectie a membrilor. Unii vor fi interesati de discutiile dezbatute si se vor inregistra, unii vor iesi deoarece domeniul de interes nu este compatibil cu al lor, sau se vor inscrie si vor prefera sa faca ceea ce stiu ei fara a trece macar o data peste regulament.
Multi dintre administratorii forumurilor au ales metoda sanctiunii. Ei lovindu-se de o gramada de oameni prost crescuti au ales pedeapsa ca mod de rezolvare a problemelor. Greseala lor este ca de multe ori, chiar ei sunt vinovati pentru greselile acestor oameni. Ei si moderatorii unui forum trebuie sa fie modele pentru membrii obisnuiti ai comunitatii. Acestia trebuie educati in spiritul forumului. Sa nu le fie de mirare lor atunci cand vor alege moderatori doar pentru ca sunt activi, cand de fapt acestia sunt niste neciopliti care deschid topicuri care mai de care, unele destul de interesante, dar de cele mai multe ori topicuri inactive. Este de la sine inteles ca acel forum se va transforma (daca nu este deja) intr-un loc in care alienatii mental (cu acces la internet) vor veni sa isi verse oful.
De aceea, nu regulile drastice formeaza o comunitate de valoare, ci modurile subtile de selectie a membrilor. O buna alegere a subiectelor, o buna alegere a moderatorilor si a promotorilor, cat si o grija foarte mare de membri.


Membru al unui forum

Pentru inceput, pentru a deveni membru trebuie sa vezi daca esti interesat de domeniul de discutie al forumului. Daca se dovedeste ca pe forum se discuta probleme care te intereseaza in mod direct atunci urmatorul pas este inscrierea in comunitate prin completarea unui simplu formular unde necesita adaugarea unui Nickname, o parola si adresa dumneavoastra de e-mail. Unele forumuri pot prezenta si alte campuri pe care administratorul le poate seta drept campuri obligatorii de informare la inregistrare.
Din momentul in care ai fost inscris pe un forum poti sa participi la diversele subiecte de discutie, sa ajuti sau sa fi ajutat. Totul este foarte simplu si la indemana.

Regulile de folosire ale unui forum sunt foarte simple. Se apeleaza la bunul simt al utilizatorului. Intr-o comunitate nu este permisa folosirea cuvintelor obscene sau tonul ironic cu un utilizator mai neinitiat, iar utilizatorul trebuie, in cadrul unui subiect de discutie, sa stea cat mai on topic si sa nu deschida alte subiecte in acelasi topic (off topic).

Daca un utilizator este activ pe forum, acesta poate fi resplatit prin obtinerea unui rang special, insa cele mai importante rank-uri sunt cele de administrator si moderator.

Administratorii
Administratorii sunt de obicei webmaster-ii site-ului pe care se afla forumul de discutii. Ei se ocupa de partea tehnica a forumului, detin control deplin asupra unui forum, pot sterge sau edita un raspuns in cadrul unui subiect de discutie, pot sa baneze (a bana = a ridica dreptul unui user de a posta) un membru.
Rolul unui administrator pe un forum este foarte complex. Administratorul trebuie sa fie tot timpul atent pentru ca utilizatorul sa fie cat mai bine informat despre schimbarile care se petrec pe un forum. Principalul obiectiv al unui administrator este sa incerce sa ofere utilizatorului un mediu cat mai placut de disctutii.

Moderatorii
Moderatorii sunt utilizatori care au cunostinte vaste intr-un domeniu despre care se discuta pe forum. Sunt selectati dintre user-ii forumului de catre administratori. Ei reprezinta mana dreapta a administratorilor. Orice utilizator poate primi acest rank asa cum orice moderator isi poate pierde dreptul de a modera o sectiune. Pe langa faptul ca detine cunostinte vaste despre un domeniu trebuie sa fie in primul rand un foarte bun psiholog. El trebuie sa stie sa aplaneze conflictele care se pot isca intre diversi utilizatori ai forumului si trebuie sa aiba multe ore online la activ. Moderatorii sunt cu alte cuvinte administratori ai unei sectiuni. Ei trebuie sa fie mereu dispusi sa ajute utilizatorii la categoria pe care o modereaza, trebuie sa intervina cand discutia se afla pe un fagas gresit si mai ales trebuie sa animeze acea categorie a forumului.


De stiut ca:

- nimeni nu s-a nascut invatat;
- intreaba civilizat si ti se va raspunde;
- formuleaza intebarile cat mai clar;
- nu fi agresiv;
- incearca sa fi cat mai deschis;
- nu fi ironic decat daca situatia o cere;
- toti utilizatorii au aceleasi drepturi;
- administratorii si moderatorii sunt pe forum pentru a ajuta utilizatorii.


Concluzii:
- forumul este un loc in care poti sa afli raspunsuri la intrebarile care te framanta;
- forumul este un mod de ati promova munca;
- forumul este un schimb de experiente;
- forumul este un loc in care poti sa cunosti oameni care au aceleasi pasiuni ca si tine;
- forumul este un loc in care ideile tale pot capata contur;
- forumul este o scoala gratuita in care poti fi profesor si elev in acelasi timp;
- forumul este o comunitate de oameni.

Tutorial scris de ezlidor

Copyright ˆ Forumgratuit.ro Nici o parte a acestui tutorial nu poate fi reprodusa, transmisa sau stocata in orice forma fara acordul scris al detinatorului dreptului de autor, in conformitate cu articolul L122-1 apartinand ICC.
ezlidor

ezlidor
Membru onorific
Membru onorific

Mesaje : 4045
Varsta : 34
Localizare : Iasi
Data înscrierii : 07/02/2008
Mulțumiri : 9
Internet Explorer punBB

https://help.forumgratuit.ro
ezlidor a fost mulțumit de autorul acestui subiect.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum